Yrityskauppoja tehdään nyt harvakseen. Talouden huonona aikana monella toimialalla asiakas- ja toimittajasuhteet ovat uusjaossa. Jyvät erottuvat akanoista!


Jos uskot yrityksesi kasvukykyyn, sinun kannattaa jo tässä vaiheessa kytkeä yrityskaupan ammattilainen kasvuhankkeesi strategia- tai selvitysvaiheeseen. Ulkopuolinen pystyy avustamaan tiedonkeruussa, arvioimaan kohdeyritystä ja suunnittelemaan yrityskaupan toteutustapaa. Hänellä on usein myös paremmat mahdollisuudet päästä keskustelemaan toimialan muihin yrityksiin.


Sen sijaan, että yrityskaupat tehtäisiin liiketoiminnan tai osakekannan kauppoina, huonona aikana yritysten pääomitus ja osakevaihdot ovat hyvin käyttökelpoisia menetelmiä.


Omistusmuutos pääomituksen kautta tehdään suunnattuna osakeantina ja idea on, että rahat tulevat yhtiöön eikä omistajille ja verottajalle. Pääomituksessa uusi omistaja voi tulla enemmistö- tai vähemmistöosakkaaksi, mutta osakassopimuksessa sovitaan vanhojen osakkaiden ulos ostamisen pelisäännöt. Jos kohdeyritys on ylivelkainen tai kassakriisissä, osana järjestelyä kannattaa yrittää rahoittajien kanssa vapaaehtoista velkajärjestelyä tai käyttöpääomarahoituksen lisäämistä. Pääomitus on hyvä tapa jakaa riskiä uuden ja vanhan yrittäjän välillä.


Osakevaihto on hyvin käyttökelpoinen tapa toteuttaa esimerkiksi toimialajärjestely. Osakevaihdossa molempien yhtiöiden omistajat tulevat omistamaan emoyhtiötä sovittavan vaihtosuhteen mukaisesti ja toisesta yhtiöstä tulee tytäryhtiö. Vaihtosuhteen määrittämiseksi ulkopuolinen asiantuntija määrittää molempien yritysten arvon samoilla periaatteilla. Osakassopimuksen keskeiset periaatteet kannattaa sopia jo järjestelyprosessin alkuvaiheessa. Yksinkertaisimmillaan osakevaihto ei vaadi ulkopuolista rahoitusta. Osakevaihto sopii myös yrittäjäpolvenvaihdokseen, jolloin vaihdon yhteydessä osakassopimukseen kirjataan luopuvan yrittäjän exit-periaatteet.


Lue lisää:


Toteuta yrityskauppa osakevaihtona


PK-YRITYKSEN ARVOMÄÄRITYS- HAASTEITA

  • LinkedIn Social Icon

Voit ottaa meihin yhteyttä luottamuksellisesti. Alkukeskustelu kanssamme ei velvoita sinua mihinkään.

MBO Partners Oy

 

Salomonkatu 17 A

00100 Helsinki

Puhelin 09-6855 1644

info@mbopartners.fi

www.mbopartners.fi