Pysähtyvätkö yrityskaupat? - Vaihtoehtoja toteutukseen


Talouden lukkojarrutus siirsi yrityskauppoja hamaan tulevaisuuteen. Monella toimialalla asiakas- ja toimittajasuhteet ovat nyt uusjaossa. Jyvät erottuvat akanoista!

´

Jos yritykselläsi on vahva tase ja uskot sen kasvukykyyn, sinun kannattaa hyödyntää nykytilanne. Merkittävä määrä yritysten omistajia on tulossa eläkeikään. Heille exit polun löytyminen voi olla suuri helpotus tässä tilanteessa. Tunnistatko toimialasi yrityksiä, joilla on tämä tilanne? Tai löytyykö toimialaasi sivuavilta alueilta kohde, jolla voisit laajentaa liiketoimintaasi? Kasvuhankkeesi strategia- tai selvitysvaiheeseen sinun kannattaa kytkeä yrityskaupan ammattilainen. Mitä aiemmin, sitä parempi.


Sen sijaan, että yrityskaupat tehtäisiin liiketoiminnan tai osakekannan kauppoina, huonona aikana yritysten pääomitus ja osakevaihdot ovat hyvin käyttökelpoisia menetelmiä.


Omistusmuutos pääomituksen kautta tehdään suunnattuna osakeantina ja idea on, että rahat tulevat yhtiöön eikä omistajille ja verottajalle. Pääomituksessa uusi omistaja voi tulla enemmistö- tai vähemmistöosakkaaksi, mutta osakassopimuksessa sovitaan vanhojen osakkaiden ulos ostamisen pelisäännöt. Hankkeeseen voi liittyä myös velkojen uudelleenjärjestely tai käyttöpääomarahoituksen lisäys, johon esim. Finnveran 80 %:n takaus pankkilainoille sopii. Pääomitus on hyvä tapa jakaa riskiä uuden ja vanhan yrittäjän välillä.


Osakevaihto on hyvin käyttökelpoinen tapa toteuttaa esimerkiksi toimialajärjestely. Osakevaihdossa molempien yhtiöiden omistajat tulevat omistamaan emoyhtiötä sovittavan vaihtosuhteen mukaisesti ja toisesta yhtiöstä tulee tytäryhtiö. Vaihtosuhteen määrittämiseksi ulkopuolinen asiantuntija määrittää molempien yritysten arvon samoilla periaatteilla. Osakassopimuksen keskeiset periaatteet kannattaa sopia jo järjestelyprosessin alkuvaiheessa. Yksinkertaisimmillaan osakevaihto ei vaadi ulkopuolista rahoitusta. Osakevaihto sopii myös yrittäjäpolvenvaihdokseen, jolloin vaihdon yhteydessä osakassopimukseen kirjataan luopuvan yrittäjän exit-periaatteet.

Matti Mattila

MBO Partners Oy

toukokuu 2020